top of page
  • Yazarın fotoğrafıHale Acun Aydın

Minimal Hediyelerde çevreci bir öneri: Karbon ayak izi notrleme

Güncelleme tarihi: 12 Şub 2019

Daha önce , hatta ilk postta, minimal hediyelerden bahsetmiştik. Yani hediyeyi alana bir sahiplik değil de bir deneyim kazandıracak hediyelerden.

Kısaca hatırlayacak olursak bu hediyeleri etkinlik biletleri, sizin tarafınızdan yapılan yemek, Masaj kuponu, kurs ve hatta çocuk bakıcılığı gibi özetlemiştik.

Bugün deneyimsel hediyelerde biraz daha ileri giderek belki biraz da farkındalık yaratacak bir hediye düşündüm ve sizinle paylaşmak istedim: Karbon ayakizi notrleme


Karbon ayak izi artık hayatımızda sık sık adını duyduğumuz bir kavram oldu. En basit tanımıyla yaptığımız her eylemin doğada karbondioksit üzerinden değeri diyebiliriz. Bireysel eylemler dışında büyük olayların (uçak yolculukları, fabrikaların üretimleri, bir konserdeki elektrik tüketimi gibi...) da tabii ki çok büyük karbon izleri var.


Şimdi önce sizinle bizlerin bireyler olarak karbon ayakizlerimizi nasıl küçültebileceğimizi anlatacağım. En sonda ise karbon notrleme sertifikasını göreceksiniz.


Önce bazı alışkanlıklarımızın ne kadar karbon ürettiğine bakmak için çevreciyiz sitesine bakabilirsiniz.


Büyük Çekmece belediyesi sitesinde gördüğüm 15 temel öneriyi paylaşmak isterim. Ben burda anabaşlıkları paylaşıyorum sizinle, detayları siteden okuyabilirsiniz.

1 - Enerji verimliliğini arttırmak

2 - Ağaç dikmek

3 - Geri dönüşüme katkıda bulunmak

4 - Yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanmak

5 - Karbon salımı düşük hizmet ve ürünlerin kullanımını tercih etmek

6 - Daha vejetaryen beslenmek

7 - Ulaşımda toplu taşımayı tercih etmek

8 - Aracınızın lastik basıncını kontrol etmek

9 - Aracınızı başkalarıyla paylaşmak

10 -  Mümkün olduğunca kısa mesafelere yürüyerek veya bisiklet ile ulaşmak

11 - Faturalarınızı e-posta üzerinden almak

12 - Uçak biletlerinizi mümkün olduğunca direkt uçuş olarak seçin

13 - Giysilerimizi mevsime uygun seçmek

14 - Temiz yakıtları tercih edin

15 - Alışverişlerinizi toplu yapmaya özen göstermek


Türkiye'de genel olarak bir kişinin yıllık karbon ayak izi yaklaşık 3,14 ton olarak düşünülüyor.

Peki bunun "Hediyeyle ilgili kısmı ne?" derseniz bir doğumgünü hediyesi olarak arkadaşınıza, aile üyenize vs onun o yıllık karbon ayak izini silerek sürpriz yapabilirsiniz.

Bu tarz bir hediye sizin www.carbonfootprint.com ya da benzer sitelerdeki karbon salınım azaltma projelerinden ‘karbon telafi kredisi’ satın almayı gerektiriyor. Bu tip projeler elektrik enerjisini yenilenebilir kaynaklardan üreterek karbon salınımını önlüyor. Genelde bu projelerde ton başı bir ücret ödeniyor. Sonra da karşılığında aynı Tema'dan ağaç diktiğinde olduğu gibi bir sertifika alınıyor.


414 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page