top of page
  • Yazarın fotoğrafıHale Acun Aydın

Minimalistler için farklı yeni yıl kararları



Her yeni yıl yeni kararları da beraberinde getirir. 20 yaş üstü pek çok kişinin yeni yıla ait kararları arasında baş sırada spora başlamak, sigarayı bırakmak en baş sırada yer alıyordur mutlaka. Siz minimalistler içinse bu yeni yıl farklı hedefler koyma zamanı.

İşte listenize almanız gereken bir kaç yeni karar:

1. Daha az alışveriş: Kendinize bir süre belirleyip o süre içinde (zorunlu gıda vs dışında) hiç alışveriş yapmayın. Bir nevi alışverişi orucuna girin. Benim önerim 1 ay. Başlamak için pazartesiyi değil de gelecek ayın ilk gününü seçin ve ay sonunda nasıl hissettiğinizi değerlendirin.

2. Fazlalıklardan kurtulun: Hala dolabınızı, masanızı, çantanızı temizlemediyseniz yeni yıl bunun tam zamanı. Unutmayın sadeleşme konusunda minimalizmin birinci kuralı bir kıyafeti en son ne zaman giydiğinize bakmak ve 1 yıldan fazla bir süreyse verilecekler kısmına ayırmak. Eğer kıyafetinizden ayrılamıyorsanız ertesi gün dışarı çıkarken üzerinize giyin. %90ihtimalle gün boyu rahatsız hissedecek ve eve gelince hemen ayıracaksanız, yok %10 ihtimal mutlu olursanız 1 yıl daha şans verebilirsiniz.

3. Spor: Evet diğer listelerde de spora başlamak var, ama burdaki fark ulaşılamaz bir hedef koymamak; yani bir salona yazılıp haftada 3 gitmek, tenise başlamak yerine kendinize daha küçük hedefler koyun. Herkese çok klişe gelen ama çok doğru olan asansör yerine merdivenleri kullanmak, eve toplu taşıma ile gidiyorsanız bir-iki durak önce inerek yürümek gibi.

4. Öğrenin: Herkes zaman zaman çeşitli nedenlerle artık kullanmadığı-ihtiyaç duymadığı eşyalarını ayırır ama bunları bir türlü doğru yere teslim edemez. Siz onlardan olmayın. Belediyenizin evinizden gelip bu eşyaları ihtiyaç sahibi olanlar için toplama servisi var mı, freecycle nedir araştırın öğrenin.

5. Planlayın: Harcamalarınızı not edin, bütçenizin farkına varın ve sapmalar varsa tespit ederek kontrol altına alın.

6. Hafif olun: Gün içinde, seyahat ederken, akşam kalmasına giderken... çok eşya taşımayın, gereksiz yüklerin hamalı olmayın.

7. Seçin: Alışveriş yaparken (alışveriş orucunuz dışında) ne aldığınıza dikkat edin, etiketleri okuyun, son kullanma tarihi varsa bakın, tekstil ürünüyse bileşimine bakın. Bilinçlenin.

Farklı kararlarla mutlu bir yıl geçirin.


459 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page