top of page
  • Yazarın fotoğrafıHale Acun Aydın

Minimalizm Bütçenizi Nasıl Kurtarır? Sade Yaşamın Cebinize Etkisi

Güncelleme tarihi: 13 Ara 2022

Minimalizmin sizin iç huzurunuz üzerinde olduğu kadar evinizin dekorasyonu ya da giyiminiz üzerinde etkisi olduğu bir gerçek. Peki ya bütçeniz? Bir minimalist olma yolunda attığınız adımlar acaba bütçenize katkıda bulunabilir mi?


Taksitler içinde boğulmak, internette fırsat sitelerinde gezinirken kendini kaybederek gereksiz alışverişler yapmak, her canımız sıkıldığında kendimizi AVM’lere atmak çoğumuzun ortak dertlerinden. Bakalım minimalist düşünceyle bunların üstesinden gelmek için neler yapabiliriz?

Önerilere geçmeden önce çok basit bir ilkeyi hatırlatmak istiyorum: geliriniz ne kadar olurda olsun harcamalarınız gelirinizin altında olmalı, yoksa bir yerde çuvallarsınız. Taksitle alışveriş yaparken biriken taksitlerin nasıl bir yük oluşturacağını bilmelisiniz, kimi zamanlarda evde arkadaşlarla yemek düzenlemeyi dışarda rakı-balığa tercih edebilmelisiniz.

Gelelim önerilere;

Harcamalarınızı kaydedin;

Alışverişlerinizi büyük oranda kredi kartıyla yapıyorsanız zaten işiniz daha kolay, ekstrelerinizi inceleyerek de büyük aşama kaydedebilirsiniz. Hatta bazı bankalar harcamalarınızı gıda-giyim vs gibi gruplayarak gösterebiliyor. Aynı evinizde yaptığınız neyim var neyim yok çalışmaları gibi harcamalarınızı kaydedin ve sonra nelere para harcadığınızı inceleyin.

Gruplayın;

Harcamalarınızı kağıda (ya da excele) döktükten sonra gruplayın. Neleri gerçekten ihtiyaç duyduğunuz için, neleri anlık bir dürtü hissettiğiniz için neleri de laf olsun diye aldığınızı yazarak fark edin. Nakit kullanılmadan yapılan harcamalarda özellikle de internet yapılıyorsa kişi o anda para harcadığının çok da bilincinde olmayabiliyor.

Eleyin;

Madem ki minimalizm nelere ihtiyaç duyduğumuzun bilincine vararak “fazlalıklardan” kurtulmak demek hazır minimal bir hayata geçiyorken evi bir yandan temizlerken bir yandan da anlamsız alışverişlerle doldurmayın. Harcamalarınızı eleyin. Evde aynı tshirtten 3 tane var diye 2’sini verilmek üzere ayırmışken teke düşüp rahatlamışken 1 hafta sonra kendinizi aynı tshirtten alırken bulmayın.

Gıda alışverişi yaparken stoklamaya uygun olmayan malzemelerden fazla fazla almayın. Deterjan, kağıt havlu gibi bazı dayanıklı ürünler fazla adetlerde alındığında daha avantajlı olabilir ama tek kişi yaşıyorken raf ömrü 2 hafta olan kiloluk yoğurtlardan sırf kampanya var diye 2 tane almak çok da akıllıca olmayabilir.

Evdeki gider kalemlerini gözden geçirin

2 tane dijital yayın aboneliği, sabit telefon hattı, okumadığınız dergi abonelikleri ve hatta abur cuburlar... ne kadarı gerçekten gerekli, mutlaka gözden geçirin.

Kartlarınızdan kurtulun;

Ne kadar çok kredi kartı o kadar çok takip edilmesi gereken hesap demektir. Aklınızı da rahatlatmak adına bir karta inin. Belki onun limitini acil durumlar için 5 kartınız olduğu dönemdeki ortalama limitten fazla yapabilirsiniz. Ama tek karta inin ve ödeme günlerini kaçırmayın. Asgari tutarı ödemenin sorunu anlık olarak çözmek değil de uzun vadede daha beter sıkıntıya girmek olduğunu unutmayın.

Kenara ayırın;

Ne kadar olursa olsun her ay kenara biraz para ayırmayı ihmal etmeyin. Bu ay 50TL olur, bir dahaki ay daha iyisini yapar 300TL koyarsınız ya da çok daha fazlasını. Biriktirme alışkanlığınız hiç yoksa büyük miktarları değil önce alışkanlığı edinmeyi hedefleyin, 4-5 ay üst üste her ay para biriktirdiğiniz noktada, artık ne kadar biriktirmeniz gerektiğine karar verip o konuda çaba gösterebilirsiniz.


Borcunuz varsa kapatma örnekleri için bu yazıyı, kredi kartsız bir yaşam hikayesi için de bunu okuyun.


BUGÜN BUNU YAPIN:

Sabah kalktığınızdan bu yana ne harcadığınızı not edin. Sabah işe gelirken aldığınız simit, öğlen aldığınız sigara, internetten sipariş verdiğiniz nevresimler, eve giderken aldığınız cipsler... hangileri gerekliydi, hangilerini başka yolla çözebilirdiniz? Ya da belki hiç almasanız daha iyiydi. 1 hafta kadar her yeni alışverişinizde, para harcadığınızda bir kere daha düşünün.

421 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page