top of page
  • Yazarın fotoğrafıHale Acun Aydın

NEDEN ALIŞVERİŞ YAPIYORUZ?

Bugün yine bir konuk yazarımız var. Instagram’a şu aralar ara verdi ama bilmiyorum siz bu yazıyı okurken dönmüş olacak mı; @cerenlerinefendisi kendi tecrübelerinden yola çıkarak "Neden Alışveriş Yapıyoruz”u yazdı.


Gergin geçen günümün gecesinde, canımdan bezmiş vaziyette uyumamak için inat eden bebeğimi sallarken popüler alışveriş sitesinde şöyle bohem bir elbise alırken yakaladım kendimi. Hiç aklımda yoktu oysa, ihtiyacım zaten yoktu.

Durup o an kendimi analiz ettim; 3 çocuklu, yorgun, yapmak istediği çoğu şeye zaman bulamayan bir kadın olarak istediğim şey bu elbise değil, kaygısız, özgür, güneşli bohem günlerimdi aslında.

Yani kendime yeni, bohem bir elbise değil, yeni bohem bir hayat alıyordum…

Aslında çoğu alışverişimiz böyle. Reklamları farkındalık gözüyle izlerseniz; "şehirli dinamik" erkekler için tasarlanmış arabalar, "ayaklarının üzerinde duran, güçlü" kadınlar için şampuanlar, "kaliteli, dingin" aileler için tasarlanmış ankastre fırınlar görürsünüz. Ne alaka yaa?!?!

Amaç sadece ürünü tanıtmak veya yeni çıkan bir ürünü duyurmak olsa, trt spikeri gibi sunucuların sade dekorlar önünde oturup "efendim bu şampuanımız sülfatsızdır, kepek sorununu giderir ve kolay durulanır" falan demeleri gerekir. Oysa ne diyor şampuan reklamında; "hayatınızı değiştirmeye saçınızdan başlayın!!" Niye saçımdan başlıyım kardeşim, hayatımdaki sorun evliliğimse kendime bir boşanma avukatı bularak başlarım, sorunum kiloysa limonlu su içerek başlarım, sorunum çocuğumsa bir bilene danışarak başlarım!!! Hayatımı değiştirmeye saçımdan başlamam için hayatımın temel sorununun kellik olması lazım.

Hepimizin hayatı kıyafet dolu, eşya dolu, kozmetik dolu, hiçbir şeye gerçekten ihtiyacımız yok. Bunu gayet iyi bilen pazarlama uzmanlarının bize pazarlayabileceği tek bir şey var; hayal. Yeni bir ben, yeni bir imaj, yeni bir hayat…

Siz sümsük bir insansanız istediğiniz deri montu alın asla asi kıza dönüşemezsiniz.

Hayatınızdan memnun değilseniz, hiçbir saç boyası size mutlu bir hayat veremez. Hiçbir otele gittiğiniz için kocanızla romantik bir çifte dönüşemezsiniz. Böyle okuyunca çok aptalca geldiğini biliyorum ama işte bu saçmalıkların hepsine bir an inanıyoruz ve o alışverişi yapıyoruz. Almak, insanı çok kısa bir an mutlu eder, siz hiç istediği çantayı aldı diye 1 yılını mutlu geçiren birini gördünüz mü? İnsanı, insan mutlu eder, sohbet mutlu eder, çay-simit mutlu eder, iyilik yapmak mutlu eder…


566 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page