top of page
  • Yazarın fotoğrafıHale Acun Aydın

Sadeleşme için 15 öneri


Bugün biraz temel bilgileri hatırlayalım istedim. Minimalizmin, sadeleşmenin temelinde decluttering yatıyor yani evdeki yığınların temizlenmesi- derlenip toplanması.

En sevdiğim sitelerden biri olan zenhabits.net'te 2007 tarihli bir gönderi var. Acaba ben nasıl yapabilirim diye düşünenlere paket program değerinde.

  1. Her gün 15 dk ayırın: Her gün sadece 15 dk ayırarak yavaş gelse bile ne kadar ilerleme göstereceğinize inanamazsınız.

  2. Eve sürekli yeni şeyler almayın. Sadeleşmeye başlamadan önce evi doldurma alışkanlığınızı durdurmayı deneyin.

  3. Sadeleşme yolunda ayırdığınız eşyalardan uygun olanları birilerine verin/ bağışlayın, böylece ayırdığınız eşyalar da boşa gitmemiş olur.

  4. Ufak bir tablo yaparak hedefinizi görselleştirin— günlük ya da haftalık yapabileceğiniz bu tablolarda x gün salon, y gün banyo; bugün eşyaları kenara ayır, yarın eşyaları ayrıştır gibi hedefi netleştirip kendiniz için kolaylaştırabilirsiniz.

  5. Kapının köşesinden başlayıp tüm odayı dolanın. Önce ortalıktaki şeyleri ayırın, masa üstleri vs gibi. Sonra 2. bir tur atıp bu sefer daha derine inin (dolaplar, çekmece içleri)

  6. Bir şey yapmak için mutfağa girdiğinizde mutfağı toparlayın. Buzdolabına bakmayı unutmayın.

  7. Bir şey aldıysan 2 tanesinden kurtulun.  Ne zaman yeni bir şey alsanız 2 eski şeyle vedalaşın. .

  8. Depo yerinizi küçültün. Depo alanı küçük olursa içine doldurulacak şey de az olur.

  9. Giysi kuralı: Bir giysiyi 6 aydır giymediyseniz başka birine verin.

  10. 1 yıl kutusu: Kenara ayırdığınız ya da ayırmak istediğiniz ama evden çıkarmaya elinizin gitmediği eşyalar için bir kutu bulun ve bunları bu kutuya koyun. Kutunun ağzını kapatıp üzerine bir sene sonrasının tarihini yazın. Eğer bir yıl içinde o kutuyu hiç açmak zorunda kalmadıysanız içindekilere de ihtiyacınız yok demektir.

  11. Her seferinde bir odada çalışın. Bir yeri bitirmeden diğerine atlamayın!

  12. Alışverişe gittiğinizde bir şey almak isterseniz önce not edin. Bu sizi biraz yavaşlatacaktır. Sonra düşünün: gerçekten ihtiyacım var mı?

  13. Eşyaların sadece eşya olduğunu hatırlayın. Değer onların kendisinde değil sizin duygularınızdadır.

  14. Eşyaları elden geçirirken güvendiğiniz bir tanıdıktan yardım alın. Onlar sizin eşyalarınıza karşı duygusal bir bağ kurmadıkları için daha objektif olacaklardır.

  15. Arkadaşlarınızı eşya vermekten çekinmeyin: Okuduğunuz kitaplar, oyun setiniz... Kullanılabilir ve temiz durumdaki şeyleriniz için arkadaşlarınıza öneride bulunun.

7.262 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page