top of page
  • Yazarın fotoğrafıHale Acun Aydın

Sıfır atık konusunda beraber bir adım atalım mı? #kahvemtermosta

Güncelleme tarihi: 14 Kas 2022


@yesiliznet in hazırladığı kampanya görseli

Her şey aslında kendiliğinden gelişti, Instagram hesabımda sizlere ara ara kahve zincirlerine ya da cafelere gidince kağıt bardak yerine kupa isteyebileceğimizi, alıp gideceksek (take away) kendi termosumuzu yanımızda götürebileceğimizi hatırlatıyordum. Sonra bir gün dedim ki termosunu getirince indirim yapan yerler vardır çünkü kağıt bardaklar içlerindeki plastik kaplamadan dolayı geri dönüşmüyor. O yüzden onların kullanımını ne kadar azaltsak o kadar kar.


Burdan yola çıkarak, kendi termosunla gidip kahve içmeyi destekleyen yerlerin bir listesini çıkarsak diyerek hikayelere eski bir fotograf koydum.


Fotoğraf daha önce kendi termosumla Starbucks'a gittiğim bir gündendi. Üstüne yazdım, hadi siz de bildiğiniz termosla gidince indirim yapan yerleri yazın.


Saatler geçmişti, hep bilinen Starbucks ve birkaç butik yer dışında bir öneri yoktu. Toplasan 5 mekan etmiyordu. O sırada bir termos fotoğrafı buldum ve bir çağrı yaptım:

Ne mutlu ki birçok kişi bu çağrının ekran görüntüsünü alarak sevdiği kahve zincirlerini, cafeleri etiketledi.


İlk gün olan 27 Ocak Pazar günü sonunda 4 cafe bu sıfır atık hareketine olumlu dönüş yaptı. ilk günden beri bu hareketi duyurmak ve yaymak için hem kendim birçok yere yazdım, onları ziyaret edip yüz yüze görüştüm hem de Instagram başta olmak üzere farklı mecralardan bu çabaya destek vermek isteyenler kendi bildikleri sevdikleri mekanları da bu harekete davet ettiler.


Başlangıçta bunu kendi insiyatifi ile yapan 4-5 yer varken 4 ayın sonunda 100 mekâna ulaştık. Benim ilk hedefim 50, ikinci hedefim 100, 3. Hedefim ise her ilde en az 1 destekçi mekân olmasıydı. İlk 2 hedefe bu kadar hızlı ulaşmak şimdi 3 haneli bir sayıdan bahsetmek çok mutluluk verici.


İşin daha güzel yanı ise bu hareketin bireysel anlamda da çok sahiplenilmesi. Sadece bir yere gidip kahve içenler değil evlerinde kahve hazırlayıp çıkanlar hatta bu hareketten ilhamla kendi suyunu yanında taşıyanlar çoğaldı. Ofislerinde, okullarında vs karton bardak olan yerlerde o karton bardakları kaldırıp kupa / bardak kullananların sayısı arttı. Bu hareket cok güzel sahiplenildi.


Eğer siz bu hareketten bugün haberdar olduysanız

- Dışarda kahve içerken size karton bardakta servis ediliyorsa fincanda vermelerini isteyebilirsiniz.

- Okula, işe, yürüyüşe vs kahve alıp gidiyorsanız yine kapaklı karton bardakta taşımak yerine hem daha güvenli olan hem de kahvenizi sıcak tutacak bir termos edinip kahvenizi onunla satın alabilirsiniz. Eğer böyle yaparsanız aşağıda yer alan mekanlara bakarak size en yakın hangisi var öğrenebilirsiniz.

- Eğer yakınınızda #kahvemtermosta destekçisi bir mekan yoksa siz onları bu harekete davet edip sıfır atık yolunda önemli bir adım atabilirsiniz (yazının en sonunda size yardımcı olacak dokuman ve bilgileri bulabilirsiniz).


#kahvemtermosta ile ilgili Yeşil Gazete de bir haber yaptı: Burdan okuyabilirsiniz.

TRT World röportajı ise şurda:



Google'da da bir harita hazırladım. Orda kafeleri tek tek işaretledim. Ona da şu linkten ulaşın.


#kahvemtermosta demek istiyor ama hangi termosu alacağınızı bilemiyorsanız: bu derlemeye göz atmanızı öneririm.


Gelelim listeye:


Peki siz kendi termosunuzu taşımak dışında nasıl destek olabilirsiniz?


Görselde yer alan metin:


Merhaba. Sıfır atık hareketini desteklemek adına bir kampanya başladı: #kahvemtermosta . Amaç :Kağıt bardak tüketimini azaltmak. Bu yüzden siz değerli mekanları termosuyla kahve/ çay almaya gelenlere indirim yapmaya davet ediyoruz. Maksat bir jest , kendi termosunu taşıtmak için bir teşvik. Böylece de toplamdaki kağıt bardak çöpünü azaltmak.  #kahvemtermosta etiketinden hem katılan mekanları ben de bireyleri görebilirsiniz.  Şu anda 200’ü aşkın mekan bu harekete destek veriyor.

https://www.turkisiminimalizm.com/minimalizm-blog/sifir-atik-konusunda-beraber-bir-adim-atalim-mi-kahvemtermosta bu linkten kampanya hakkında detaylı bilgi edinebilirsiniz. Katılan mekanları da burdan görebilirsiniz. 


Yüz yüze görüştüğünüzde de telefondan şu linki açabilirsiniz : https://www.turkisiminimalizm.com/post/sifir-atik-konusunda-beraber-bir-adim-atalim-mi-kahvemtermosta


Sizlerin desteği çok önemli bu yolda gücünüzü lütfen paylaşın.


28.780 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page