top of page
  • Yazarın fotoğrafıHale Acun Aydın

Yıkanabilir Bebek Bezi! "Tabii ki" mi "Daha neler mi" ?

Yıkanabilir Bebek Bezi! Ya da #ybb . Birçok kişi için yok artık daha neler tepkisi verdiren ama bir kısım insan için de kullanması gayet doğal olan ya da çevrelerinde kullanan birileri olan bir bebek bakım ürünü.



Kolay mı değil mi kısmına yazının en sonunda geleceğim ama önden azıcık giriş-gelişme kısımları var: )


Yıkanabilir bebek bezleri benim için de nispeten yeni ürünler. İlk oğlum doğduğunda bırakın kullanmayı böyle bir şey olduğundan haberim bile yoktu. Ama ikinci cocuğum yeni doğduğunda Instagram sayesinde bir anne takipçimden bana koca bir paket gelmişti (biri beni bu şekilde tetiklemese başlar mıydım bilmiyorum çünkü tüm araştırma sürecim bundan sonra başladı).

Dış bezler (Cover da deniyor) kullanılmıştı ama iç havlular eski, yeni karışıktı. Hepsinin hala su tutma kapasitesi gayet iyiydi.


Ben o sıralarda daha yeni duymaya başladığım bu ürünü kucağıma gelince bile hadi yarın başlıyoruz diyerek kullanamadım. Aklıma yıkanabilir bez dendiğinde tek gelen şey kaynayan bir kazandı. Bezleri elime alıp incelediğimde hazır bezlere oranla çok kalınmış gibi geliyordu, oğlum bunları kullandığında hangi kıyafetlne sığabilir diye bakıyordum.




Böyle böyle 1-2 ay geçti, bu arada nasıl yıkanır nasıl takılır bunları öğrendim. Hatta aslında benim kullandığım modelin hazır beze ne kadar yakın olduğuna ikna oldum. Hadi başlayalım dememin üzerinden 1 yıl geçmiş.


Şimdi de o zamanki gibi 1. Uzun süre için sokağa çıkacaksak 2. Gece hala hazır bez kullanıyorum. 1 haftalık otel tatiline gittiğimizde de yine hazır bez kullandım. Ama yazlıkta elimin altında yıkama/ kurutma va imkanları olunca rahatlıkla yıkabilirleri kullandım hatta denize de iç havlu koymadan dış bezle soktum (sonuçta havuz/deniz bezi dediğiniz şey de katı madde çıkışı olduğunda onu tutmak için yoksa suya çiş geçişini engellediğine pek inanmıyorum).


Şimdi asıl merak edilen sorular:


  1. Zor değil mi?

  2. Kakayı napıyorsunuz?

  3. Ama bu bezleri yıkamak için harcanan su zaten hazır bez kullanmakla aynı zararı vermiyor mu?

Gelelim cevaplara:

  1. Kolay değil, tabii ki hazır bez pratikliğinde değil ama kesinlikle sizin aklınızda büyüttüğünüz kadar zor da değil. İlk çocuğum olsa belki farklı hissederdim ama tuvalet eğitimi döneminden geçen bol bol çişli kakalı don yıkayan bir anne olarak ya da hazır bez kullanırken de bebeğimin poposunu mendille silmek yerine hep yıkadığım için bana normal geliyor. Kakalı bezi önce elde yıkasam da geri kalan işi çamaşır makinesi yapıyor, leke kalmıyor. İç havlu tak çıkar kısmı biraz el oyalayıcı belki ama o da yapılmayacak şey değil. Deterjan da kullandığımız oldu, bebek deterjanı da sabun cevizi de hepsi de bezleri gayet iyi temizliyor, hepsinin içi gayet beyaz. Yani lekeli olsa insanın belki motivasyonu kırılır ama öyle bir durum yok. Kullanırken bir kokusu da yok. Bir dönem yaz başı ciddi koku oldu, yıkama derecesini arttırdık sorun çözüldü. Bir seyler yanlışmış yani. Siz de temiz bez takıldığı andan itibaren koku alıyorsanız sorun var demektir. Tabii çiş kaka yapınca o kokuyor.

  2. Bezde kaka varsa onu klozete döküp sifon çekip elveda diyorsunuz. Sonra bezi elde bir yıkıyorsunuz o sekilde makineye atılmıyor. Sonra ben genelde duşakabine asıyorum diğer çamaşırları ıslatıp kokutmasın diye.

  3. Bu işin hem çevre hem ekonomi hem de doğal malzeme yönü var. Sondan başa gidersek, hazır bezlerde kimyasallar var gerçi şimdi yeni ürünler cıktı bu sene. Bence ybb kullanım artısının da etkisi oldu. Tabii ki daha ekonomik. Bezin tanesi en az 1 tl ye gelirken burda bir kere bir yatırım yapıyorsunuz sonra o yatırımı kesinlikle çıkarıyor. Çevresel yönü ise tabii atığınızı azaltması. Bezler yıkanırken kullandığınız su , bu beze denk kullanacağınız bezlerin üretimi, ambalajlanması, lojistiği, depolanması süreçlerinde kullanılan enerji ve hammaddeye bakıldığında (su da dahil) çok masum kalıyor.

Çok ana hatlarıyla durum bu. Ben böyle bir yarı yarıya sistem tercih ettim ama tamamen #ybb ile gidenler de var. Ben kendi hayatıma en uygun çözümü, iki gün sonra "Aman böyle de uğraşılır mı" demeyeceğim yolu seçtim. Çocuk yapısı da önemli. Sizin çocuğunuz gece az uyanıyorsa kolay dalıyorsa gece bezini değiştirerek ybb kullanabilirsiniz mesela ama bizimki zaten 3 kere uyanıyor ve bezi değişirken çok huzursuz oluyor, ben gece o stres yerine kullanmıyorum. Son olarak bir kez daha benzer bir paylaşım yapmıştım o zaman çok kaba sözlerle şaşkınlıklarını iletenler olmustu, onlara da aslında bu sistemin 35 yıl önce filan tek kullanılan şey olduğunu da hatırlatmak isterim. 


Son bir sözüm de yenidoğan dönemi ile ilgili, o dönemde yardım almayan biri için BENCE ekstra zor, üstelik o dönemde bebek çok küçük, belki başka modeller var yün don gibi onlar uygun olur bilmiyorum ama ben olsam benim kullandığım modeli hem lohusalık yorgunluğu ve telaşından hem de gerçekten pratik olmayacağından ilk 1-2 ay kullanmazdım sanırım. 


Siz de #ybb kullanıyor ya da kullanmayı düşünüyor çekince hissediyorsanız lütfen yorumlara yazın.



692 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page